2009. június 17., szerda

Feketeerdő dzsem

Az alapötletet Palócprovance-nál láttam, egyszerre beindult az agytekervény. Tegnap sikerült is jó sok cseresznyét szedni. Nem is tudom, h a fenn maradóval mit kezdek, mivel anyu már rakott el kb. 25üveg kompótot.
Megkérdeztem "titkos séfemet" hogy mik azok a fűszerek, amik harmónizálnak a cseresznyével. Ezek pedig a következők: fahéj, vanília, koriander, menta, bazsalikom és bors. Én azért még megkockáztattam a kardamont is.
Így a következőképpen alakult a dzsemem:

  • 6 kg cseresznye
  • 5 db 3in1 dr. oetker dzsemfix
  • 4 db 70%os étcsoki
  • 2kg cukor - bár lehet, h legközelebb kevesebbet raknék bele
  • 3dl pálinka - nekem vegyi gyümi volt itthon
  • 2dl meggybor
  • fűszerek: frissen vágott menta, kardamon, szegfűszeg, fahéj, koriander

A cseresznye 90%át botmixerrel kissé összeturmixoltam, hozzáadtam a cukrot, a 3in1-es dzsemfixet, majd a cukrot. Hagytam kissé összemelegedni őket, majd beletördeltem a csokikat, hozzáöntöttem a pálinkát. A mentát belevagdostam, a fűszereket kávédarálóban összeporítottam és ezeket is hozzáadtam. Főztem, amíg forrni nem kezdett, ill. a habját el nem forrta. Majd üvegekbe töltöttem, egy pici szalicilt raktam rá, celofán, majd száraz dunsztba tettem őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése