2011. május 16., hétfő

Spárgás rakott csirkemell

Tegnap este úgy döntöttem, h nem csak szemezek a spárgával, meg is veszem. Így is lett. Egyszer már ettem és hát elég kellemetlen élményem volt. Kb. két hónapig rá sem bírtam nézni a spárgára, kapásból felfordult a gyomrom. De most, h ennyi spárgás receptet látok, ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbbat, akkor már egyre jobban érett bennem a gondolat, h még egyszer nekifussak. 
Találtam is pár kedvemre valót, pl. Lillától ezt, vagy Lilafügétől és Gabojszától. Végül a házipatika oldalán találtam egyet, ami végül elkészítésre került. Sajnos, sok pepecselni való időm nem volt, ezért is kellett vmi gyorsat választani.

Egész adagot írom, bár csak magamnak készült, de sajnos, 1 személyes adagot még mindig nem tudok készíteni. :) 
Hozzávalók:

  •  1/2 kg spárga
  • 60dkg csirkemell
  • 10dkg reszelni való sajt (sima-füstölt vegyesen)
  • 10dkg vaj
  • kb. 5dl tej
  • kb. 5ek liszt
  • 2 tojás
  • kb. 2-3 dkg gyömbér
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • szerecsendió
  • só, bors
  • kevés zsemlemorzsa a tepsi beszórásához
A csirkemellet csíkokra vágtam, besóztam, a vöröshagymát apróra vágtam, fokhagymát vékonyra szeltem a gyömbért lereszeltem. Fűszeres olívaolajat hevítem egy serpenyőben, majd beledobtam a mellcsíkokat, fehéredésig sütöttem, majd a hagyma, fokhagyma, és gyömbér következett. Kicsit megpirítottam. 
Közben, megmostam a spárgát, meghámoztam, annak ellenére, h mindenhol azt írták, h a zöldet nem kell, para hegyek, úgyh inkább megtettem. Majd egy sós-cukros-vajas vízben felkockázva kb. 10 percig főztem, leszűrtem. 
Elkészítettem a besamel mártás, fűszereztem. Úgy írta a recept, h mikor még meleg bele kell reszelni a sajt felét. Ezt én elfelejtettem. Felvertem kemény habbá a tojásfehérjét, először a kihűlt mártásba a tojássárgáját tettem, majd a habot. Finoman elkevertem és ekkor tettem bele a  - kimaradt - sajtot.
Kikentem egy jénai tálat vajjal, megszórtam kevés zsemlemorzsával, majd egy réteg spárgát tettem, majd a hús, maradék spárga és a mártás. 
Elméletileg lefedve kellett volna sütni 20 percig, majd rászórni a maradék sajtot és fólia nélkül még kb. 5-10 percet, vagy míg a sajt meg nem pirul. 
Ez kimaradt. Reszeltem még rá sajtot és betettem a sütőbe, míg a sajt meg nem pirult. 
Egyenlőre még a kíváncsiság hajt, h milyen lesz. Kb. másfél - két óra múlva kiderül. :)