2011. augusztus 2., kedd

Eszterházy-torta

Tavaly az esküvönkön volt ilyen torta. Másnap, mikor tesómék akartam menni, akkor találták meg a kocsiban. No nem, egész éjjel ott volt, hanem déltájban elmentek az étterembe a maradék húsért, sütiért és kb. kora délután derült ki. Hűs volt az autóban. :) Megkóstoltuk és nagyon ízlett mindenkinek. Pár hete eszünkbe jutott a torta, mondtuk, ha legközelebb lesz alkalom, akkor rendelünk. Ez az alkalom a szülinapom lett. De elég szerencsétlenül jött ki minden, így rákerestem a neten, no meg Emőke küldött pár receptet és gondoltam, megsütöm. Viszont, anyu  közölte, h jó hogy nem majd a szülinapos magának süti a tortát, így bevállalta. 
A lapok másodjára sültek meg, mert első nekifutásra, elég vékonykák és szakadtak lettek. Viszont másodszorra, volt benne tartalom. Mivel ő sütötte, így változtatás nem történt benne. :) De így is nagyon finom lett, bár a dió rendesen kicsípte a számat. Lehet, h dejóval más lenne... 
A receptet a Mit süssek.hu oldalról mentettem le.



Hozzávalók:

Tészta:
10db tojásfehérje
30dkg cukor
33dkg darált dió
2dkg liszt

Krém:
5gr zselatin por
5cl víz
25cl tej
1 cs. vaníliás cukor
5db tojássárgája
12dkg cukor
30dkg vaj
5dkg darált dió
5cl konyak

Díszítés: 
fehércsokoládé
étcsokoládé

Tészta:
10db tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadunk a habverés végén 30dkg cukrot apránként, majd beleforgatjuk a diót és a lisztet. Anyu külön-külön sütötte meg a lapokat. Kizsírozott, lisztezett lapon. 5 lap jön ki belőle és lassú tűzön sütjük. 

Krém: 
A zselatint megduzzasszuk 0,5dl hideg vízben. Tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, majd a forrásban lévő tejbe öntjük. Gyorsan keverje felforraljuk és hozzáadjuk a zselatint. Ha kihűlt a massza, akkor kikeverjük 30dkg vajjal, 5dkg darált dióval és 0,5 dl konyakkal. 

Töltés: 
A lapokat megspricceljük egy kis konyakkal, majd beletöltjük a krém 80%-át. Körbehúzzuk krémmel, de a tetejét nem! A tetejét lekenjük felforralt baracklekvárral, ha fondant kerül rá. 
Ez helyettesíthető olvasztott fehércsokival, ekkor nem kerül alá lekvár. Viszont, azt olvastam vhol, ha csokit használnunk, akkor lehet hozzá keverni egy kis tejszínt, h ne keményedjen annyira meg. Az étcsokit felolvasztjuk és a jellegzetes mintát fogpiszkáló segítségével felvisszük. Oldalát darált dióval, mandulával hinthetjük meg.