Készült a házavatóra még tejfölös pogácsa és mákos/kakaós/diós kalács is.
Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 25dkg vaj v margarin
- 2 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 2dl tejföl
- 1dl házi tej
- só
- 1dkg cukor
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 1/2 óráig deszkán pihentetünk. Utána kinyújtjuk és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük 20-20 perces pihentetés után. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét rácsozzuk és apró pogácsákat szaggatunk belőle. A sütőlemezen előbb 10 percig pihenjen a tészta, mert különben a pogácsák sütés közben eldőlnek.
Felsőrácson sütni, nagy lángon, tetejét bevagdalni és tojással bekenni.
Forrás: Horváth Ilona "kacsás" szakácskönyv
Szép és fincsi pogácsák! Én is kaptam most egy pogireceptet, túróval, jó lett az is!
VálaszTörlésNekem is hasonló receptem van.Szeretjük nagyon.
VálaszTörlés